FVH Skates: schaatsen op maat van Belgische makelij

Gepubliceerd op 28 augustus 2023 om 16:22

Custom schaatsen ofwel schaatsschoenen op maat laten maken is niet altijd een gemakkelijke keuze. Wanneer je voeten stoppen met groeien of wanneer je speciale aanpassingen nodig hebt die je in een standaardschoen niet kan terugvinden, is het een goed idee om de optie van schoenen op maat te bekijken.

Een schaatsschoen op maat laten maken is natuurlijk duurder dan een standaardschoen. En het beperkte aanbod aan fabrikanten doet vele schaatsers uitwijken naar het buitenland voor bekende en minder bekende merken zoals o.a. Apex (Canada), Marchese (VS), CBC Boots (Nederland) of MG Custom (Frankrijk), en dat waarschijnlijk onder het motto “duurder is beter”.  Maar wist je dat je ook schaatsschoenen gewoon in België kan laten maken?

FVH Skates op wereldtournee

Onze eigen BSC-voorzitter en hoofdtrainer, Franky Vanhooren, maakt al meer dan 40 jaar schaatsschoenen op maat. Tijdens zijn eigen professionele schaatscarrière merkte Franky al dat de gewone standaardschoenen niet meer voldeden aan zijn eisen en na zijn eerste WK shorttrack begon hij zijn eigen schaatsschoenen te maken. Het WK in Moncton (Canada) in 1982 schaatste onze voorzitter al op zijn eigen FVH Skates en sindsdien wilde hij niets anders meer. Met zijn eigen schoenen pakte hij brons op de relay op het WK in 1990 en nam hij deel aan de Olympische Winterspelen van 1992 in Albertville (Frankrijk).

Franky Vanhooren in 1984 druk in de weer met custom schaatsschoenen

Ook andere Belgische toppers wisten zich voor de Olympische Winterspelen te kwalificeren op FVH Skates. Wim De Deyne en Ward Janssens, beiden afkomstig uit BSC, namen deel aan de Spelen van 2002 in Salt Lake City (Verenigde Staten). FVH Skates baande zich daarna ook een weg in de skeelerwereld. Je kon de schoenen spotten op zowel nationale als internationale wedstrijden zoals Europa Cups, EK’s en WK’s. Tegenwoordig circuleert het merk nog steeds op het hoogste niveau in het shorttrack, maar vinden ook meer en meer BSC-leden met minder hoge ambities de weg naar FVH Skates. Franky zijn klantenbestand bleef echter niet beperkt tot enkel Belgen of leden van BSC. Talloze schaatsers uit verschillende landen, waaronder Fransen, Duitsers, Nederlanders, Britten, Letten en Kroaten vonden al de weg naar de Polyesterwinkel in Brugge. Ook op de laatste Olympische Winterspelen in Beijing (China) 2022 kon je FVH Skates bijvoorbeeld spotten bij de Kroatische shorttrackster Valentina Ascics. De ervaringen blijven voor iedereen dezelfde: een stevige, duurzame en aansluitende schoen op maat, die aan de wensen van de schaatser voldoet.  

Franky Vanhooren toen hij besloot om vanaf nu zelf schaatsschoenen te maken
Ward Janssens en Wim De Deyne op FVH Skates tijdens de Winterspelen van Salt Lake City 2002
De Kroatische Valentina Ascics op FVH Skates tijdens de Olympische kwalificatiewedstrijd in Dordrecht 2021

Hoe werkt het bij FVH Skates?

Zoals elk ander bedrijf evolueert FVH Skates mee met z’n tijd. De lederen schoenen hebben allang plaats gemaakt voor stevige schaatsen uit carbon en ook deze blijven evolueren dankzij de nieuwe inzichten die zoon en assistent Rino doorgeeft en test. FVH Skates maakt zijn schaatsen of skeelers tegenwoordig met een carbontype dat ook in de Formule 1-wereld gebruikt wordt, en laat die daarna uitharden in een autoclaaf. In tegenstelling tot andere merken werkt FVH Skates samen mét de klant door minimaal drie ontmoetingen in te plannen, zodat ook de klant maximale autonomie heeft over zijn/haar toekomstige schaatsschoenen en bijgevolg volledig naar wens zijn. Het volledige proces van FVH Skates duurt ongeveer zes maanden of minder, afhankelijk van de vraag, en is opmerkelijk goedkoper dan zijn concurrenten.

Ontmoeting 1 – De eerste kennismaking

Elke schaatser is uniek en heeft andere noden. Daarom is het belangrijk dat bij de eerste kennismaking al deze noden gespecifieerd worden. Dit kan gaan over pijnlijke plaatsen op de voet, het dragen van steunzolen, de gewenste hoogte van de schoen en zelfs hoe nauw de schoen mag aansluiten. Want al deze factoren verschillen van persoon tot persoon en kunnen de schaatsprestaties beïnvloeden. Zo draagt een nauw aansluitende schoen bij tot meer stabiliteit en vertrouwen in de bocht, en dat leidt dan weer tot een snellere ronde. Bij de eerste kennismaking wordt meteen ook de mal van de voeten gemaakt in alginaat. De afdruk wordt achteraf opgevuld met gips en eventueel wordt daarvan een 3D-print gemaakt om van dezelfde afdruk nieuwe schoenen te maken in de toekomst. Op vraag van de klant kan de voetafdruk ook via een voetscan genomen worden.  

Een mal van de voet wordt gemaakt in alginaat
De voetafdruk wordt opgevuld met gips
Assistent Rino schuurt de voetafdrukken wat bij naar wens van de klant
Voetafdrukken van verschillende klanten, klaar om in carbon gezet te worden

Ontmoeting 2 – Pasmoment carbon schelp

Wanneer het carbon uitgehard is, kan de klant langskomen voor een eerste pasmoment met de carbon schelp en eventueel de kevlar binnenschoen. Hier checkt FVH Skates of er geen scherpe randen of pijnlijke punten zijn. De klant kan al enkele aanpassingen doorgeven indien nodig. Na dit eerste pasmoment kan je ook het design en de kleuren kiezen voor de schoen. Dit kan ofwel fysiek in het atelier ofwel digitaal met duidelijke foto’s, tekeningen en/of logo’s.

Pasmoment met carbon schelp en binnenschoen
Pijnpunten aanduiden om weg te nemen
Het afgewerkt product (kleurencombinatie wit leder met donkerblauw en zilveren accenten) dat o.m. voor zilver zorgde op het EK 2023

Ontmoeting 3 – Pasmoment afgewerkt product

Wanneer de schaats of skeeler volledig afgewerkt is, komt de klant langs om de schoen opnieuw te passen. Indien ze goed zitten, kan de klant ze meteen meenemen. Mochten er toch nog drukpunten zijn, zullen die eerst weggehaald worden voor de schoenen meegenomen worden.

 

Heb je interesse om schaatsen of skeelers op maat te laten maken bij FVH Skates of heb je vragen hierover? Spreek Franky, Marij of Rino aan op een van de trainingen/wedstrijden of stuur een mail naar franky.vanhooren@gmail.com.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.